Wilde Weelde Stad, je tweede natuur

Floriade Expo 2022
Foto’s: Gerben Welles

Als je goed kijkt is er in een stedelijke omgeving ontzettend veel natuur te vinden. Op het eiland Utopia, tegenover de skyline van Almere, hebben we een nieuwe stad gecreëerd. De stad is een bijzonder ecosysteem; dynamisch en complex met hittestress, wateroverlast en achteruitgang van biodiversiteit. Er is van alles te leren over bodemleven, voedselkringlopen en wateropslag met behulp van planten.
De kracht van de stad is dat er legio mogelijkheden zijn om de natuur een handje te helpen.

Het ontwerp is tot stand gebracht door het ontwerpteam dat bestaat uit Emiel Versluis (Vis à Vis Ontwerpers), Ivo de Vries (Gardening Angels) en Huub Zoontjes (hzoontjes, bureau voor tuin & landschap)
Een snelle kennismaking met de hoofdontwerper, Emiel Versluis.

Geboren op eerste paasdag

Burgelijke staat Getrouwd

Woont in de oude vesting Woudrichem met een kleine stadstuin, groene daken en in het buitengebied nog een poldertuin.

Opleiding Leuke Lagere Agrarische School, verkorte opleiding Middelbare Tuinbouwschool; hoveniersopleiding en daarna extra lang Kunstacademie; Architectonische Vormgeving

Eerste baan Al tijdens de kunstacademie begonnen met ons ontwerpbureau en nu inmiddels al 28 jaar onderweg.

Sport Sinds 5 jaar sloeproeien, en fanatiek. 2 jaar geleden tussen de Corona lockdowns de Elfstedentocht geroeid in 33 uur.

Vervoersmiddelen Fiets en Suzuki Jimny (ons werkpaard in de poldertuin)

Boek Laatste boek waar ik tijd voor had: De Tovenaar en de Profeet van Charles C Mann, en gaat over 2 mannen die vanuit de wetenschap en technische kennis en anderzijds vanuit het belang voor behoud van de natuur oplossingen zochten voor de problematiek waar we

heden ten dage op het gebied van klimaatverandering en voedselvoorziening mee te maken hebben. En dat al voorzagen voor de tweede wereldoorlog. 

Film Seaspiracy; documentaire over een klimaatramp die zich voltrekt waar we nauwelijks weet van hebben. Als het wat luchtiger mag zijn; serie The New Pope (Netflix)

Muziek geen echte voorkeur, klassiek of pop. Laatste wat ik regelmatig hard kan zetten is Beirut van Ibrahim Maalouf

Onmisbaar vrijheid van creativiteit; met creativiteit vind je overal een oplossing voor.

En natuurlijk het oplaadsnoer voor mijn mobieltje😬

Ontwerp in vogelperspectief

Wilde Weelde Stad, je tweede natuur

Het hoofdontwerp is een grote cirkel met daarbinnen een spiraalvorm. De cirkel en spiraal staan voor natuurlijke kringloop en perfectie. Om die te bereiken formuleert Wilde Weelde 7 uitgangspunten die we uitdragen als ondernemers, ontwerpers, kwekers, hoveniers: de bodem is de basis, planten maken de tuin, we stimuleren biodiversiteit, werken gifvrij, klimaatbestendig en duurzaam en hergebruiken zo veel mogelijk materialen.

Omzoomd door een levende stadsmuur omarmen we een plek waar we mens en natuur samen laten komen. Vanaf het wandelpad wordt je blik getrokken naar een imposante ronde gevel, de stadsmuur. Opgebouwd uit aanwezige boomstammen gecombineerd met betonnen duiker- en rioolbuis-elementen. Elementen die je ook in de stad tegenkomt en die we als vensters in de stadsmuur tot leven laten komen. De muur zit vol nestelplekken voor vogels. Gevelgroen zoals klimplanten en muurbloempjes (e.a.) vergroenen de stadsmuur.

Het begin van de spiraal staat voor de bodem. De bodem is de basis, het begin van alle leven. Hier kun je de bodem bestuderen; een composthoop, wormenhotel of gewoon een opgelichte stoeptegel; de bodem als basis. Alles wat onder en boven de grond leeft vormt bij elkaar het fundament van de groene stad.

Het plan is opgebouwd uit hergebruikte materialen. Almere is in de jaren 60 -70 ontstaan, toen de 40/60cm betontegel in zwang was. De spiraal wordt dan ook opgebouwd uit deze 40/60cm betontegel.

Voedselbank

Aan een andere zijde hebben we een voedselbank bedacht. Het begrip voedselbank heeft misschien een negatieve klank. Wij laten zien hoe rijk het kan zijn om eten in je eigen omgeving te verbouwen. De voedselbank wordt gevoed door waterspuwers in de stadsmuur. Vanuit de voedselbank lopen we verder de spiraal af en komen we in het gedeelte van de groene, waterdoorlatende stoep. Een natuurlijke stoep waar overtollig regenwater gemakkelijk in weg trekt.

Iets verderop komen we bij de eik. Een eik levert een enorme bijdrage aan de biodiversiteit. Onderzoek heeft uitgewezen dat er minimaal 423 soorten organismen gebruik maken van de eik.

Lopen we verder over het pad, dat ook toegankelijk is voor bezoekers in een rolstoel, dan komen we bij een bank. Daar kun je genieten van het uitzicht op de skyline van Almere, of terugkijken op het intieme groene ‘stadsplein’. Voor de oever van het weerwater drijft een til, een kunstmatig eiland met ruimte voor het aqualeven in de stad. 

Vanaf de bank komen we in de binnencirkel, het meest groene gedeelte van de tuin. Een border met een grote diversiteit aan planten en een bloemenweide. Langs de helophytenfilter-oever loop je naar de poel, in het midden. De spiraal loopt door, de poel in. De poel is de bron van het leven en de cirkel die dit plan rond maakt.

Meer over de Wilde Weelde Stad door Emiel van Visavisontwerpers in een film van Ton Kraayenvanger

1 gedachte over “Wilde Weelde Stad, je tweede natuur”

  1. Op deze website blijft er, op mobiel, stress een cookie verklaring hinderlijk in de weg staan, onderin het scherm, over een knop van heoa heen.

    Mooie tuin trouwens! 🙂

    Beantwoorden

Plaats een reactie