Planten maken de tuin

Knautia. Foto: Tuin van de buren

Knautia. Foto: Tuin van de buren


Een tuin komt tot leven als er planten in staan.
Bij het maken van een beplantingsplan zijn er veel factoren waar je rekening mee moet houden: Grondsoort, schaduw, zon, vochtig of juist droge grond, de grootte van de tuin. Ga je zaaien of inplanten? Voegt de beplanting iets toe voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. Intensief of extensief onderhoud. Wat vind je mooi?

Bij het maken van een beplantingsplan kun je goed gebruik maken van de opbouw van een natuurlijke vegetatie: Een kruidlaag (vaste planten, tweejarige planten, varens en grassen), een struikenlaag en een bomenlaag. Dat is niet heel strikt. Er is in een plantvak niet altijd plaats voor een boom en soms wil je juist een beplanting hebben waarin veel zonminnende planten een plaats krijgen.

Bij het combineren van planten moet je niet alleen weten hoe ze bovengronds groeien, maar juist ook hoe ze ondergronds groeien. Welke wortels hebben de planten en welke ruimte nemen ze daarmee in beslag.
Als je een gevarieerde beplanting wilt met daarin een mooie boom, kies dan een boom die niet al te oppervlakkig wortelt. Je hebt dan meer keuze in planten die ook een stukje van de bodem kunnen gebruiken. Elke plant neemt een bepaalde plaats in het plantsysteem in. Als je dat eenmaal in de gaten hebt, kun je daarmee een uitgebalanceerde beplanting samenstellen.

In de natuur staan inheemse planten in verbinding met andere organismen, zoals vlinders en bijen. Zij zijn vaak afhankelijk van één soort. Gekweekte tuinplanten missen vaak door kruising en selectie deze specifieke eigenschappen. Zo geven sommige tuinplanten geen nectar, missen ze geur of zijn ze vatbaar voor ziektes.

Een bloemenwei biedt, in tegenstelling tot een kort gemaaid gazon, veel meer variatie en dierenleven in tuin of park. Wat let je om een deel van het gazon om te vormen tot bloemenweide en zo de natuur in je tuin te ontdekken.

Wat is er leuker dan lekker eten van zelf gekweekte groenten of eetbare bloemen uit eigen tuin? Ook dieren genieten van een natuurlijke tuin met veel eetbare, geurende en geneeskrachtige planten

In de Wilde Weelde Wereld in Appeltern vind je mooie voorbeelden van de bloemenweide, de eetbare tuin en eetbaar stadsgroen.

Het voorjaar is een heerlijke tijd als we allerlei vroeg bloeiende bol- en knolgewassen, stinzenplanten weer zien bloeien. Deze bloeien voordat het blad aan de bomen komt en het bos donker wordt. Je kunt ze heel goed in je eigen tuin toepassen. Voor bijen hebben vroeg bloeiende planten een grote betekenis: zij vormen vaak de enige nectarbron als de bijen in het vroege voorjaar voor het eerst uitvliegen.

Op de bedrijvenpagina vind je de bedrijven die je kunnen helpen bij het realiseren van een natuurrijke omgeving. Ook bij jou in de buurt.