Zonder Franne……

Op de Floriade op het eiland Utopia, tegenover de skyline van Almere, ligt de Wilde Weelde Stad, de tuin van Wilde Weelde.  


Maandag 13 september 2021 ging de eerste schop de grond in. Een week voor de opening werden de laatste puntjes op de i gezet en zeven maanden na de eerste schop lag er op 14 april, de openingsdag van de Floriade, een prachtige tuin waar heel veel Wilde Weelde-leden een (groen) steentje aan hadden bijgedragen. Een tuin om heel trots op te zijn!

Zo’n megaproject, waar heel veel mensen en bedrijven aan hebben meegewerkt, waar ik weet niet wat voor geregeld, gepland, afgestemd moet worden, kan niet zonder een projectcoördinator. En met Franne Ravensbergen (Seasons Gardening) hadden we een kanjer! We laten je graag wat nader met haar kennismaken.

Waar ben je geboren Rijnsburg Zuid-Holland
Burgerlijke staat single
Woont in Wognum
Opleiding Hogere Hotelschool Leeuwarden
1e baan Projectassistent ICT Centerparcs
Sport tuinieren? 😉
Vervoermiddel mijn uit Engeland geïmporteerde Kangoo
Boek al zolang niet aan lezen toegekomen, maar Lost Gardens of Heligan van Tim Smit. Het boek was voor mij, 15 jaar geleden, een eye-opener en een goede introductie in de Engelse tuincultuur en historie
Film The Biggest Little Farm
Muziek dance, rock, indie, metal
Onmisbaar mijn laptop

Franne groeide op tussen de fresia’s en werkte later in de weekenden en vakanties in de rozenkas van haar vader. Na omzwervingen in de horeca en IT vertrok Franne in 2010 naar Engeland, startte een eigen bedrijf en ging werken als Soft Landscaper. De term bestaat in Nederland niet, maar houdt in dat je je bezighoudt met de aanplant, het onderhoud, snoeien enz. Met het RHS Diploma in Horticulture en het bij Capel Manor in Regents Park behaalde diploma Garden Design heeft Franne twee, lekker degelijke Engelse opleidingen op zak waar ze enorm veel geleerd heeft.

Rond 2019 (maar helemaal zeker weet ze het niet meer) is Franne lid geworden van Wilde Weelde. Op aanraden van Jasper Helmantel, voorzitter van Wilde Weelde. Op een beurs kwam ze met Jasper in gesprek over haar werk bij een traditionele hovenier. Souldestroying vond ze het (grond moet schoon, vuil op de kar, schoffelen en onkruid branden). Wat een opluchting te ontdekken dat er gelijkgestemde mensen in Nederland bestaan.

Hoe ben je projectleider geworden
Dat vraag ik me nog steeds af haha! Ik zat in de Verkenningsgroep (een werkgroep binnen Wilde Weelde red.) die moest onderzoeken of we als vakvereniging mee wilden doen aan de Floriade. Hoe het precies is gelopen weet ik niet meer, maar de Floriade wilde één contactpersoon. Ik heb er zelf de titel projectcoördinator aangehangen omdat ik niet het gevoel had dat de projectgroep een leider nodig had maar meer een spin in het gecompliceerde web van Floriade BV met zijn eisen, vergunningen, toegangspassen enz.

In mijn werk voor een IT-project voor Centerparcs heb ik gezien hoe de randvoorwaarden goed moeten zijn: besluitvorming, verantwoording, communicatie enz. In Engeland vond ik het ontzettend leuk om mee te werken aan de RHS Chelsea & Hampton Court Flower Shows. De georganiseerde chaos, maar ook het hebben van een einddatum, dat ligt mij wel.

Wat kwam er allemaal op je pad
Het is mijn taak om alles te weten. Ik hoef geen details maar wel de grote lijnen. Andere projectgroep-leden kunnen zich prima redden in hun eigen vakgebied, maar uiteindelijk moeten alle lijnen wel ergens samenkomen.
In het begin hebben we een grove planning opgezet voor de bouw, de vergunningen enz. Door de veiligheidseisen van het bouwterrein kwam er een enorme hoeveelheid werk en kosten op ons af. Iedereen moest een GPI-cursus (over werkveiligheid) doen. Zo moesten er passen aangevraagd worden, meewerkers geïnformeerd worden over het dragen van veiligheidsschoenen, hesjes en helmen.

Ook de logistiek op het terrein gaf hoofdbrekens. Een klein voorbeeld: De vrachtwagen die 4800 tegels zou leveren kon alleen over rijplaten bij de Wilde Weelde Stad komen. Maar die rijplaten lagen er niet. Wie was daarvoor verantwoordelijk? Floriade BV/ Arcadis/ DuraVermeer?

Mensen te pakken krijgen en zorgen dat ze doen wat ze beloven was vaak een dingetje.

Ik ben ontzettend blij en dankbaar dat we een goed projectteam hebben. Zonder dit team had de tuin er niet gelegen. Iedereen droeg op zijn eigen manier een steentje bij, het ontwerp, de feedback op het ontwerp, de revisie. De daaruit voortvloeiende bestellingen van materialen en planten. Het daadwerkelijk bouwen door de beste vakmensen die ik ken, daarna de aanplant. Maar ook de communicatie naar de leden, het inrichten van de website en social media.

Wat was het meest spannende om te regelen
Het openingsfeestje voor alle leden op 9 april. Ik had dit niet via de Floriade BV geregeld want daar kwam ik niet door de bureaucratie heen. Dus was alleen de Security bij de poort ingelicht dat er wat extra mensen kwamen. Nadat ze 40 mensen binnen hadden gelaten kreeg ik een verontrustend telefoontje van Security. Gelukkig kon ik ze geruststellen maar dat was wel even spannend. Zou ik binnen WW eindigen als dat mens dat een illegaal Floriade feest, met arrestaties nadien, had veroorzaakt? 

Waar ben je het meest trots op
Dat we ondanks corona en de negatieve publiciteit, als vereniging een prachtige tuin hebben neergelegd. Dat we heel veel lovende commentaren krijgen van bezoekers die in onze tuin inspiratie krijgen zelf iets groens in eigen tuin te doen. Ambtenaren, beleidsmakers, groendocenten, leerlingen, senioren, kinderen, gezinnen…

Als we onze schouders ergens gezamenlijk onder zetten kunnen we dus heel veel bereiken.

Zaterdagavond 9 oktober sluiten de hekken weer. Je hebt heel veel gewerkt en rondgelopen op de Floriade.

Welke drie andere tuinen moeten bezoekers absoluut ook gaan zien
Persoonlijk vind ik de tuin van Europarcs leuk door het gebruik van de verschillende bodembedekkende materialen (perzikpitten, hazelnoot mulch). De tuin van Lageschaar vond ik begin dit jaar erg mooi, maar ik ben er de laatste tijd niet meer geweest. De Classics & Future borders vind ik interessant. Hier hebben gevestigde en aankomende ontwerpers beplantingsplannen gemaakt voor borders gelegen op een schuine helling. Wat ik er interessant aan vind is dat sommige borders heel goed werken en onderhouden worden. Andere borders werken minder goed en wordt duidelijk hoe belangrijk het is om, naast ontwerp en aanleg, een goed onderhoudsplan te hebben. 

Ook het gebruik van zon-minnende planten op een op het noorden gelegen talud geeft weer stof tot nadenken, right plant, right place….

Het was overall een geweldige ervaring!

1 gedachte over “Zonder Franne……”

Plaats een reactie