Beplanting in de Wilde Weelde Stad

De Wilde Weelde Stad, de tuin van Wilde Weelde op de Floriade vind je op Utopia-eiland.

De beplanting in de Wilde Weelde Stad bestaat uit inheemse planten gecombineerd met bekende kleurige tuinplanten. Het gonst van de insecten. Behalve een basis van vaste planten en heesters groeien in de Floriade tuin ook één- en tweejarige planten. Bol- en knolgewassen zorgen voor nog meer kleur en veel nectar voor vlinders en bijen.

Een groep van vier Wilde Weelde-leden heeft het beplantingsplan voor deze fantastische tuin gemaakt. Een korte kennismaking met twee leden van het beplantingsplan-team.

Margo van Beem (Vis à Vis Ontwerpers), verantwoordelijk voor het totaalplan en de uitwerking van een deel van het beplantingsplan en Silke Zandstra (Tuinzijde), verantwoordelijk voor de organisatie van de levering en het inplanten van de planten en deeluitwerking van het plan.

Wie is Margo van Beem?
Waar ben je geboren in Oudendijk (op d’n Ouwendijk aan het lege end), een piepklein dorpje bij Woudrichem
Burgelijke staat Sinds 1997 ben ik getrouwd met Albert den Dekker en we hebben 2 kinderen Tessa (21) en Mees (19) die allebei nog thuis wonen
Woont in Babyloniënbroek, sinds 1998
Opleiding Van 1988 tot 1992 heb ik gestudeerd aan de RHSTL te Boskoop (afstudeerrichting ‘beheer’). Het laatste jaar dat ik daar zat is de opleiding overgegaan naar Larenstein. Ik hoor bij de allerlaatste lichting van de Boskoopse ‘Gaiten’. In 2012 heb ik een module Groen Ruimtelijk Erfgoed gevolgd aan de HAS in Den Bosch.
Eerste baan Na mijn afstuderen woonde ik een tijdje in Eindhoven. Na vele sollicitaties kwam ik terecht bij een stratenmakersbedrijf in Engelen. Daar heb ik driekwart jaar gewerkt aan het opzetten van een hoveniersbedrijf met boomkwekerij.
Sport echt sporten doe ik op dit moment niet, maar fietsen en wandelen doe ik graag
Vervoermiddel Als het even kan ga ik op de fiets naar onze studio in Woudrichem, sinds een tijdje is dat een e-bike. Verder rij ik rond in een Ford Transit, beetje jammer zo’n diesel. Ik doe wel aan ‘greenwashing’ en tank HVO (blauwe Diesel)
Boek Verlaten Oorden van Cal Flyn
Film Interstellar (uit 2014)
Muziek van klassiek tot hardrock. Laatste grote concert waar ik bij was is Nightwish; The Greatest Show on Earth. Indrukwekkende lichtshow en heerlijk bombastisch.
Onmisbaar mijn katten

Ook Silke vulde de vragenlijst in
Waar ben je geboren in Vught
Burgelijke staat samenwonend met man en onze drie kinderen van bijna tien, bijna zes en bijna 😉 twee.
Woont in de fijne wijk Wittevrouwen in Utrecht
Opleiding Hogeschool Larenstein
Eerste baan als tiener had ik een bijbaantje bij een Fuchsiakwekerij
Sport paardrijden, yoga, pilates, feldenkreis, wandelen, maar alles op een laag tot zeer laag pitje.
Vervoersmiddel de fiets en helaas toch wel veel met mijn ouwe trouwe Opel Combo.
Boek De Ekologische Siertuin van Velt, door mijn ouders gekocht in 1992. Ik maak vooral gebruik van de plantenlijst achterin het boek.
Film Biggest Little Farm
Muziek Ik vond de muziek van theaterspektakel het Pauperparadijs waanzinnig. Componiste en zangeres Lavalu had daar een groot aandeel in en ik ben daarna nog naar een soloconcert van haar geweest in haar thuisstad Arnhem. Prachtig!
Onmisbaar Snoeischaar, Silky handzaag en het Nisaku Yamagatana Mokuetubatsuki Hori Hori 802 (een tuinmes)

Terug naar de Wilde Weelde Stad
Op de meest onverwachte plekken in de stad groeien planten. Stoepplanten verrassen ons vaak met hun vermogen om op de lastigste plaatsen te kunnen groeien. Bijvoorbeeld in kleine randjes tussen tegels en langs gevels waar zich organische stof en vocht verzamelt. Precies voldoende om een zaadje te laten kiemen en uiteindelijk uit te groeien tot een mooie plant. Geen onkruid maar gewild groen, omdat het niemand in de weg staat en het een begin vormt van de begroeiing in de versteende stad.

De spontaan groeiende planten in de stad inspireren Wilde Weelde om zo veel mogelijk plaatsen in de stad op een natuurlijke manier te beplanten. Geen groen behang, maar echte stadsnatuur. Beplanting voor de verbetering van de leefomgeving voor mens en dier.

Naturalistische borders en bloemrijk grasland
De kleurrijke borders zien er natuurlijk uit. Hier zien we de tuinvariaties van inheemse planten gemengd met tuinplanten die helemaal niet inheems zijn. De planten staan in herkenbare groepen bij elkaar. Veel tuinplanten zijn fantastische nectarleveranciers voor bijen en vlinders. Ze bloeien vaak nog in periodes dat veel inheemse planten al uitgebloeid zijn. Veel inheemse planten zijn behalve goede nectarleveranciers ook waardplanten voor specifieke vlinders en bijen. Ze hebben ze nodig om hun eitjes op af te zetten. Daarom is het belangrijk om in tuinen een juiste combinatie van zowel uitheemse als inheemse planten toe te passen.

Parallel aan de tuinplantenborder zien we nog een kleurige natuurlijk ogende border, die met een onderbreking doorloopt naar het moerasgedeelte in de vijver. De planten hierin zijn inheems in Nederland, maar groeien van nature niet altijd samen. Ze zijn hier gecombineerd om samen een mooi en fijn rijk bloeiend geheel te vormen.

Het bloemrijke grasland dat de poel omarmt lijkt een beetje op de ideale berm in de stad, waar soms niet meer ruimte is dan alleen een smalle strook tussen verhardingen. Dit bloemrijk grasland is beplant en ingezaaid met een uitgebalanceerd mengsel van inheemse vaste soorten en één- en tweejarigen, waardoor het een geheel lijkt.

Voedselbank
In steeds meer steden worden plekken gecreëerd om voedsel op kleine schaal te telen. Direct en vers beschikbaar voor de stadsmens en een goede manier om te zien hoe groente en fruit kan groeien. Gemakkelijk te bereiken voor onderhoud en oogst. Dit verhoogde plantvak noemen we de voedselbank. Het is een prachtige plek waar we allerlei eetbare planten, keukenkruiden en groentes laten groeien en later zullen oogsten.

De voedselbank wordt gevoed met waterspuwers. Daardoor blijft de bodem op een aantal plekken lekker vochtig. Op de zonnige plaatsen verdampt het water sneller en is het dus minder vochtig. Hier groeien de vaste kruiden. Op de meer vochtige plekken groeien eenjarige kruiden en groentes. Omdat er telkens geoogst wordt, zal het beeld het hele seizoen wisselen.

De lange gestapelde bakstenen muur in de schaduw, is begroeid met verschillende kleine muurplantjes die samen een gezonde basis met een grote biodiversiteit vormen.

Het beplantingsplan-team bestond verder uit Daan Kroon (stagiaire bij Vis à Vis Ontwerpers) en Rozemarijn Oosthoek (Rozemarijn Oosthoek). Rozemarijn is kunstenaar en enthousiast ecologisch tuinvrouw. Zij studeerde van 2008 -2012 aan de Artez hogeschool voor de Kunsten en rondde in 2020 haar opleiding ecologisch hovenier af. Zij woont en werkt tegenwoordig in Delft.

In het zomernummer van het blad Oase kun je nog meer lezen over de beplanting in de Wilde Weelde stad, een uitgebreid verhaal van Silke Zandstra.

3 gedachten over “Beplanting in de Wilde Weelde Stad”

  1. Ik sta als vrijwilliger op de Floriade, in het paviljoen Oosterwold, die geweldige zelfvoorzienende woonwijk in de polder bij Almere. Ik ga na afloop van mijn “dienst” altijd even langs bij de Wilde Weelde tuin. Wat een prachtige, ecologische tuin! Er is zo mooi gebruik gemaakt van allerlei oude bouw- en tuinmaterialen. Een mooie inspiratiebron!

    Beantwoorden
  2. Heel inspirerend jullie Wilde Weelde tuin. Het is mooi om te zien hoe door samenwerking er een elegant en haalbaar concept is neergezet.
    Ik was eind augustus op Floriade, ondanks droogte en warmte ziet het er mooi uit.
    Blijft bijzonder dat je ook bezoekers langer ziet dralen in jullie tuin en er veel foto’s gemaakt worden.
    Nu op zoek nar inspiratie via ene beplantingslijst, maar ja dat lukte even niet.

    Beantwoorden

Plaats een reactie