Wilde Weelde Symposium: De bodem leeft!

VOL AANMELDEN niet meer mogelijk!

Datum: 13 februari 2023

Tijd van 9.30 tot 17.00 uur

Plaats: De tuinen van Appeltern

Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern

Voor wie:

leden van Wilde Weelde, SNTP, Springzaad, leraren en leerlingen van de opleiding tot ecologisch hovenier en Velt leraren moes- en siertuin. Toegang tot Appeltern, koffie, thee, lunch en drankjes zijn inbegrepen.

Waarom dit symposium:

Kennis van de bodem is essentieel om een natuurrijke tuin in te richten en te beheren. De bodem is de basis, het fundament van de tuin. Wat is nodig om een gezonde, vitale basis te scheppen voor een tuin, park, voedselbos of anderszins in te richten groenproject.

Wat kunt u verwachten:

Op deze dag nemen wij je mee de bodem in. De donkere wereld onder onze voeten vertoont nog vele geheimen. De kennis over het bodemvoedselweb en de nauwe interactie met planten neemt snel toe.

Om de bodem beter te leren begrijpen is een brede kennis nodig van zowel de fysieke eigenschappen, zoals bodemdeeltjes, structuur, water en lucht. Het ontstaan en ontwikkelingsproces van de bodem geeft inzicht in de waarde en betekenis van de bodem voor al het leven op aarde. Ook de rol van grote en kleine bodemorganismen voor de voedselkringlopen zijn van belang om te snappen hoe wij duurzaam met de bodem om kunnen gaan. Kennis van de bodem en bodemleven is nodig voor een deskundig ontwerp, een verantwoordde tuinaanleg en passend onderhoud.

Programma:

In de ochtend gaan we in enkele plenaire lezingen het samenspel van fysieke en biologische bodemfactoren, organismen en planten benoemen en toelichten. Waarom is het belangrijk om je bodem te leren kennen, welke processen spelen zich af en waarom groeien niet alle planten in elke grond.

In de middag splitsen we op in workshops:

  1. Leer je grond kennen.
  2. Sluit de kringloop: composteren, bokashi en mulch.
  3. Bodemherstel/bodembalans, aanpak van nieuwbouw en verstoorde bodems.
  4. Bloemenweide aanleg en beheer, bodemverbetering, verschraling.
  5. De bodemverzorgende hovenier, hoe vertel je het bodemverhaal aan de klant.
  6. Water in de tuin, opslag in de bodem, waterretentie, Wadi’s.
  7. De ontwikkelingen van ecologische turfvrije potgrond.

Tijden en organisatie:

9.30 uur inloop met koffie/thee
10.00 – 12.30 uur lezingen met korte pauze
12.45-13.45 lunchpauze
14.00 -15.00 uur workshopronde 1
15.00-16.00 uur workshopronde 2
16.00 – 17.00 uur napraten met een borrel en een hapje

De organisatie is in handen van:

Caroline de Vlaam, tuincoach, compostmeester en ECO-intention practitioner
Anne Marie van Dam, bodemkundige
Peter Zwager, hovenier en bestuurslid van Wilde Weelde

Aanmelding en kosten:

Voor leden van Wilde Weelde en het Oase netwerk, evenals voor leerlingen van de opleiding ecologisch hovenier en voor Velt-leraren zijn de kosten: € 60,- per persoon. Gebruik de knop ‘Leden’

Degenen die ook mee willen doen, maar niet onder het rijtje ‘Leden’ vallen betalen € 90,- per persoon. Gebruik de knop ‘Niet Leden’

Toegang tot Appeltern, koffie, thee, lunch en drankjes zijn inbegrepen.

Aanbevolen literatuur:

Caroline en Anne Marie zijn de schrijvers van het

boek ‘Leve de bodem’, een heldere uiteenzetting van alles wat met de bodem te maken heeft. De uitgave van hun boek is de aanleiding geweest om dit symposium te organiseren. De stof uit dit boek vormt een stevige basis voor deelname aan dit symposium: https://knnvuitgeverij.nl/artikel/leve-de-bodem.html

Het Bodemvoedselweb is een aanrader voor degenen die zich willen verdiepen in het bodemleven. Het bodemvoedselweb is een complexe wereld vol met organismen die door hun interacties een voedende omgeving creëren voor planten. Geschreven door Jeff Lowenfels en Wayne Lewis, vertaald door Marc Siepman. Uitgeverij Jan van Arkel.

Bodem in Balans is een boek van Phil Nauta en is eveneens vertaald door Marc Siepman. Het bevat een korte maar heldere beschrijving van bodemleven en bodemfysiologie. Vervolgens behandelt de auteur uitgebreid verschillende voedingsstoffen, meststoffen, biostimulanten en micronutriënten. In het laatste deel voegt hij alles samen tot een plan van aanpak om je tuin kerngezond te maken. Uitgeverij Jan van Arkel.

Als je je verder wilt verdiepen in de wondere wereld van schimmels dan zijn de volgende boeken aan te raden:

Verweven Leven van Merlin Sheldrake, waarin hij zich probeert in te leven in het leven van de schimmels. Het biedt een totaal andere kijk op het leven, niet alleen op schimmels, maar op het hele leven. Het is haast een geestverruimende ervaring die zomaar je leven zou kunnen doen veranderen. Na het lezen van dit boek, kun je het nog een keer verslinden.

Het verborgen leven van Peter Wohlleben. Deze oostenrijkse boswachter beschrijft op een intense manier hoe bomen leven, met elkaar communiceren en hoe ze voedsel uitwisselen. Door dit boek te lezen ga je toch anders kijken naar bomen.

Online informatie:

Marc Siepman heeft een gratis online cursus humisme: https://humisme.nl/

Goed Bodem Beheer: https://www.goedbodembeheer.nl/ goed leesbare, wetenschppelijke informatie over hoe we beter om kunnen gaan met de bodem.

NIOO Nederlands instituut voor ecologie: https://nioo.knaw.nl/nl/nieuws

IVN-project Onder het Maaiveld: https://www.ivn.nl/onder-het-maaiveld

Bonnie Bassler verteld in een TED talk hoe ze erachter kwam dat bacteriën met elkaar kunnen communiceren en waarschijnlijk een veel grotere invloed op de wereld hebben dan we ooit konden vermoeden: https://www.ted.com/talks/bonnie_bassler_how_bacteria_talk

Een 12 minuten durende film van PHC over het verbeteren van de bodem door rekening te houden met hoe wortels zich verbinden met bacteriën en schimmels: https://www.youtube.com/watch?v=12rcwaKzDY4

Anne Marie en Caroline geven online cursussen via www.tuinschoolonline.nl