Stadsborders

Wat zou een stad zijn zonder bomen of plantsoen?
Juist in een stenige omgeving is gevarieerd groen belangrijk voor het welbevinden van de stadsbewoners. In de stadsborders in de Wilde Weelde Wereld vind je daarom geen saaie struiken maar een keur aan planten waarvan bovendien gegeten kan worden. Zowel door mensen als door bijen en vlinders!

Eetbaar groen is het uitgangspunt. Al dan niet vergeten groentes worden gecombineerd met soorten die van dezelfde omstandigheden houden. Veel groenten komen oorspronkelijk uit het mediterrane klimaat. Daarom zijn er een- en tweejarige planten uit de mediterrane zone aan de eetbare beplanting toegevoegd.

Mediterrane sferen

Grijsbladige planten en bloemen in de warme kleuren rood en oranje roepen een mediterrane sfeer op: Tagetes patula ‘Linnaeus’ (Afrikaantje), Amaranthus ‘Bisquit’ (Amarant), Scabiosa atropurpurea (Duifkruid) en Tropaeolum ‘Black Velvet’ (Oost Indische Kers) en Leonotis leonurus. Een bloem die zeer tot de verbeelding van veel bezoekers spreekt: warme bloemkleur, bijzondere vorm en aangegeven als plant met bijzondere gebruikseigenschappen. Een beetje spannend, want de plant staat bekend als ‘Wild Dagga’ en wordt in smartshops aangeboden om zijn hallucinerende eigenschappen. De plant geldt hier als eenjarig omdat hij een gewone Hollandse winter niet overleeft.

De stadsborders in de Wilde Weelde Wereld zijn tot nu toe nog een experiment. Om niet om te komen in het onkruid is er een betere basis van vaste planten en struiken nodig. Met de ervaringen die we op doen sturen en schuiven we in de beplanting.
Het stadsborders idee kan worden toegepast in groenstroken en onder stadsbomen.

Verantwoordelijk voor de invulling van de stadsborders is een samenwerkingsverband van Marjolein Tuinwerk, Tuinrecept, De Persimoen, Ruurd van Donkelaar Groenadvies en Babako.