Manos Verdes en Operatie Steenbreek

Joost van der Spek van Manos Verdes temidden van opgehaalde tegels. Foto: Anna Kreffer

Joost van der Spek van Manos Verdes temidden van opgehaalde tegels. Foto: Anna Kreffer

Den Haag

Operatie Steenbreek is een landelijke campagne en wil iedereen in Nederland enthousiasmeren om de tuin te vergroenen. ‘Samen kunnen we het verschil maken en zorgen voor een klimaatbestendige en gezonde samenleving.’

Iedere deelnemende stad mag Operatie Steenbreek naar eigen inzicht inrichten. Den Haag is een pilot stad en heeft in 2016 de landelijke Operatie Steenbreek Trofee gewonnen. Sinds 2017 is Joost van der Spek van hoveniersbedrijf Manos Verdes, actief bezig om, samen met Duurzaam Den Haag, de stad te vergroenen.
Beide zijn van mening dat de verstening van de stad tot nare gevolgen leidt. Denk hierbij aan verhitting van de stad, meer fijnstof in de lucht, meer overstromingen en minder plek voor bijen, vlinders, vogels en andere kleine dieren. Daarom zien zij liever tuinen met planten dan tuinen met tegels. Manos Verdes werd uit diverse Haagse hoveniers gekozen om deze actie mede te organiseren. De doorslag gaf haar brede netwerk en haar organisatorische kwaliteiten. Daarbij is Manos Verdes een lokaal hoveniersbedrijf en gericht op duurzaamheid.

Geschikte planten voor de wijk. Foto: Manos Verdes

Geschikte planten voor de wijk. Foto: Manos Verdes

Hoe gaat zo’n actie in zijn werk?
Vaak begint het met een buurtinitiatief. Bewoners hebben gehoord van Operatie Steenbreek of het in hun nabije buurt gezien en willen ook een (gevel)tuintje. De bewoners nemen contact op met Duurzaam Den Haag en op hun beurt nemen zij contact op met Manos Verdes.

Dan begint het grote werk. Manos Verdes bezoekt de buurt om te zien welke grondsoort er aanwezig is en of er veel zon of juist schaduw tuintjes aangelegd zullen worden. De beplanting voor deze tuinen moet aan veel eisen voldoen: ze moeten tegen hondenplas kunnen, niet eetbaar zijn, bijen en vlinders lokken en op diverse grondsoorten kunnen groeien. Vaak zijn het vaste planten, klimplanten en kleine heesters, geschikt voor zon en schaduw. De (biologische) planten worden besteld en opgehaald.

Al naar gelang het aantal ingeschatte tegels wordt er een container of bigbag neergezet. De bedoeling is dat de bestrating die ingeleverd wordt, weer hergebruikt wordt in stapelmuurtjes, bijenhotels of andere kleine bouwwerken. Hergebruik als bestrating is uit den boze!

Wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) draagt ook zijn tegels bij. Foto:Manos Verdes

Wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) draagt ook zijn tegels bij. Foto:Manos Verdes

Naast het regelen van beplanting en het afvoeren van de bestrating is Manos Verdes druk met educatie en voorlichting tijdens de dag zelf. Samen met een medewerker van Duurzaam Den Haag wordt uitgelegd hoe de bewoners een plant goed in de grond zetten en hoe ze de plant moeten verzorgen. Er worden flyers met tips uitgedeeld. De bewoners zijn erg enthousiast over de actie, alle beplanting beland op de juiste plek.


Lijkt het je ook leuk om in jouw gemeente een Operatie Steenbreek op te zetten? Neem dan zelf het initiatief en ga in gesprek met jouw gemeente. Neem contact op met de ambtenaar of wethouder van duurzaamheid of gemeentegroen. Ben je hovenier en wil je net als Manos Verdes ook zo’n actie leiden in samenwerking met je gemeente? Zorg dat je eigen PR goed op orde is, laat zien aan de gemeente dat je al actief bezig bent met jouw nabije omgeving. Er zijn op dit moment 66 gemeenten die meedoen, er kunnen er nog veel meer bij!

Joost van der Spek (Manos Verdes) en
Lisette Gordijn (Willemstein Hoveniers)