Keuze van de ontwerper

Deze zomer had ik in Utrecht een leuke ontwerpopdracht.
De oudste zus van een vaste klant van mij gaat verhuizen naar een kleiner benedenhuis een paar straten verderop. Haast is geboden want de verhuizing vindt binnen twee maanden plaats en aangezien er geen achteringang is moet de tuin vóór de daadwerkelijke verhuizing al helemaal aangelegd zijn.
Eerst maar eens kennismaken, de huidige tuin en foto’s van de nieuwe tuin bekijken en wensen bespreken. Gelukkig, een eigenzinnig plantenmens, een lekkere groene tuin en enkele dierbare kunstwerken die, vanzelfsprekend, een nieuwe plek moeten krijgen.
Haar wensen: 1: blijheid en rust, 2: tuinieren en 3: zitjes. De eerste bouwstenen voor een nieuw ontwerp; persoonlijkheid, visie en wensen van de klant zijn hiermee gelegd.

De overdracht van het huis is een heuglijk feit. Nog dezelfde middag kom ik met eigen ogen de nieuwe tuin bekijken om de sfeer te proeven. Een rustige plek, op het oosten gelegen. In de omgeving volwassen bomen en heesters en dientengevolge veel vogels en allerlei ander leven.
In de tuin van de achterburen, bijna op de grens van ‘onze’ tuin staat een beeldbepalende kastanjeboom. Er zijn ook vaste elementen in de tuin zelf om rekening mee te houden zoals de erfafscheidingen, een houten tuinkast en het terras bij de gevel dat moet blijven. Een oude Blauwe regen klimt omhoog langs de gevel en heeft zich gevestigd aan de balkons en vormt een prachtige groene wand. Perfect, niks meer aan doen.

Ik neem de maten op, maak nog wat foto’s en ga naar huis om verder op het ontwerp te broeden.Eerst maak ik een schaaltekening met alle vaste elementen en breng ik andere relevante zaken in kaart. Hoe loopt de zon door de tuin en wat zijn de zicht- en looplijnen vanuit het huis.

Mijn taak: van alle aspecten een samenhangend geheel maken. Als uitgangspunt neem ik de tuinbeelden. De paden naar de twee extra zitjes geven de tuin structuur en fungeren als ‘kunstroutes: je wordt langs de beelden geleid die tussen de beplanting opdoemen. De tuin is van allerlei kanten te beleven. Transparante hoge beplanting zoals Verbena bonariensis en Thalictrum en enkele heesters zorgen er op termijn voor dat de tuin niet in één oogopslag te overzien is. Ze geven de tuin hoogte en diepte.
Dat is ook de functie van de drie fruitbomen aan de zijkant voor, die tevens voor extra privacy zorgen. Waar mogelijk worden klimplanten toegevoegd. De paden bestaan uit stapstenen die, als de bodembedekkers rondom zijn dichtgegroeid, fraai in het ontwerp zullen opgaan.
De twee extra terrasjes bestaan uit houtschors en hebben een natuurlijke uitstraling. De ‘geleende’ kastanjeboom geeft de tuin meerwaarde. De boom zorgt voor een sterk verticaal silhouet, zal er ieder seizoen anders uitzien, geeft verkoeling in hete zomers en heeft, heel belangrijk, een grote ecologische waarde.

Het ontwerp is netjes binnen de gevraagde tijd uitgevoerd; missie geslaagd.

Tekst en foto’s:
Marion van Lier
Tuinzinnig