Hapjes en drankjes uit de picknickmand

Van mei tot en met oktober organiseren we maandelijks een zondagse picknick in de Wilde Weelde Wereld, in de Tuinen van Appeltern. Onder het genot van een hapje en een drankje uit de picknickmand nemen Wilde Weelde- collega’s je mee de tuin in om meer te vertellen over een specifiek onderwerp op tuingebied.

Met elke maand een lekker hapje of drankje, (zoveel mogelijk) gemaakt met ingrediënten uit de tuin.
De recepten van 2016
Plaatcake met seizoensfruit
Bloemenlimonade
Kweeperentaart
Warme sinaasappeldrank

Plaatcake met seizoensfruit

Eigenlijk is deze plaatcake het hele jaar door te maken, maar toch elke keer weer anders door de verschillende seizoensvruchten.

Het is een ideaal gebakje voor een picknick, omdat het makkelijk mee te nemen is. Door de caketopping valt het gebak niet uit elkaar.

Ingrediënten voor de bodem
350 gram zelfrijzend bakmeel
175 gram basterd suiker
200 gram roomboter

Ingrediënten voor de vulling
Allerlei soorten seizoensfruit zoals
Appel – pruim – peer – rozijnen etc.
Richtlijn qua hoeveelheid fruitmassa vergelijkbaar met ongeveer 10 appels.
Noten, zoals hazel- of walnoten

Vervolg ingrediënten en bereiding plaatcake

Bloemenlimonade

Een kleurrijke dorstlesser.
Pluk mooie eetbare bloemen uit de tuin. Laat ze samen met een scheutje citroensap een nachtje trekken in een kan met water.
Je kunt de volgende bloemen gebruiken voor een bloemenlimonade:
Bergamotplant – Roos – Kamille – Madeliefje -Korenbloem – Vlierbloesem
Munt – Roomse Kervel – Oost-Indische Kers – Akkerdistel -Fuchsia.

Sifra Timmermans (Tuinrecept)

Kweeperentaart

Voorbereiden: 30 minuten
Kook en baktijd: 90 minuten
Taartvorm 24cm

Ingrediënten voor bodem zanddeeg
250 gram bloem
1 ei
100 gram oersuiker (mag eventueel nog minder)
1 zakje vanillesuiker
1 snufje zout
125 gram roomboter

Ingrediënten voor de kweepeervulling
2-3 kweeperen
3 eieren
100 gram havervlokken
100 gram oersuiker
150 gram roomboter
1 eetlepel rozenwater of oranjebloesemwater
1 theelepel kaneel

Bereiding
Zeef de bloem in een kom en breek het ei in een kuiltje midden in de bloem.
Vervolg bereiding kweeperentaart

Kruidige warme sinaasappeldrank

Voorbereiden: 5 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Ingrediënten
1 liter sinaasappelsap
¼ vannillestokje
½ kaneelstokje
2 el honing
2 el gluhwein kruiden

Bereiding
Kook het sinaasappelsap met het kaneelstokje en het vanillestokje. Snij het vanillestokje open en schraap er zo veel mogelijk vanille uit, dit voeg je toe aan het sap. Laat het geheel zo’n tien minuten heel zacht koken. Verwijder de kruiden, voeg de honing en gluhweinkruiden toe. Goed roeren en klaar!
Het lekkerst is het drankje de volgende dag. Dan zijn de kruiden er goed in getrokken.

Moniek de Bakker (Tuin van de buren)

Vlierbessen siroop

Vlier wordt van oudsher bij stalruimtes aangeplant om vliegen weg te houden. Vlier is een hoge struik of een kleine boom, algemeen in Europa voorkomend. Vlier bloeit in witte trossen vanaf eind mei tot in juli afhankelijk van de standplaats en draagt donker rode vruchten in dezelfde trossen vanaf eind augustus.

Voorbereiding buiten
Pluk vlierbloesem op een droge dag in de ochtend.
Knip de bloesem af met ongeveer 5 centimeter steel. Verzamel geen bloesem waar veel beestjes in zitten of met groene luis.
LET OP dat je geen berg- en kruidvlier plukt (even googelen hoe die eruit zien). Rauw zijn de bessen van gewone vlier giftig.

In de keuken
Kook royaal water voor en laat het afkoelen totdat het lauw is.
Zoek de schermen uit, haal lelijke plekjes en beestjes zoveel mogelijk weg.
Vul een grote, schone en droge bak met de bloemschermen.
Overgiet de schermen met het afgekoelde water zodat ze net onder water staan. Span een theedoek over de bak of emmer en laat dit 24 uur op een koele plek staan. Daarna giet je alles door een zeef of vergiet. Omdat de vloeistof nog veel bloemblaadjes en zo bevat giet je deze vervolgens door een theedoek. Wat je overhoudt is een licht troebele vloeistof.

Meet de hoeveelheid vloeistof af en doe het in een grote pan. Per liter vloeistof meet je 1,25 kilo (riet)suiker af.
Kook de vloeistof met suiker en citroen al roerend tot de suiker is opgelost. Gebruik je ook de schilletjes van de citroen laat die dan meekoken. Breng de vloeistof net aan de kook. Giet de siroop in flessen en laat ze afkoelen. Blijft donker en koel bewaard erg lang lekker.

Lekker in
Met siroop en koud water krijg je een frisse zomerdrank. Een scheutje siroop in koele droge witte wijn geeft ook een mooie zomerdrank. Met ijskoude bubbelwijn smaakt de siroop erg lekker.

De siroop kun je ook voor toetjes en ijs gebruiken. Voor kwarktaart is deze siroop ook lekker. Er zijn mensen die de siroop gebruiken om een kopje kruidenthee zoeter te maken.

Recept van Joost van der Spek (Manos Verdes)