Halfverharding

Halfverharding: het groene pad in je tuin

Er is ook andere halfverharding toe te passen zoals kleischelpen en Olivijn, een gesteente waarvan gezegd wordt dat het CO2 uit de lucht haalt en bindt, mooi nietwaar? Er zijn ook een aantal nieuwe soorten halfverharding ontwikkeld die duurzaam, ecologisch en herbruikbaar zijn, met mooie namen zoals Stabilizer, Padvast of Ekomix. Een nieuwe groep producten met verschillende soorten steenfracties die met natuurlijke bindmiddelen aan elkaar ‘geplakt’ worden. Daardoor zijn ze waterdoorlatend en ecologisch verantwoord. Nu wordt er vooral in de openbare ruimte gewerkt met deze nieuwe producten en zijn ze op kleine schaal (voor de particuliere tuin) lastig verkrijgbaar of kostbaar door het transport. Dat zal wellicht op termijn veranderen.

Grastegel rondjes. Foto: Wibo van Noort (Astrum groen)

Grastegel rondjes. Foto: Wibo van Noort (Astrum groen)

Halfopen of waterpasserend

Fabrikanten ontwikkelen ook nieuwe soorten betonverharding: halfopen of waterpasserend. Waar voorheen de wat saaie grastegel toegepast werd, zien we meer moderne en creatieve materialen verschijnen. Vormen, kleuren in verschillende toepassingen, variërend van verharding met een brede voeg, poreuze stenen, design grastegels tot tegels die regenwater geleiden naar de juiste plek.

Door alle verschillende mogelijkheden kun je in iedere tuin op elke plek een manier vinden om de juiste verharding toe te passen. En wil je nog een stap verder gaan, gebruik dan verharding die ruimte biedt voor het inzaaien met een kruidenmengsel. Gras kan ook, dat is natuurlijk wel groen, maar is minder aantrekkelijk voor insecten.
Door het toepassen van de juiste verharding is het niet alleen een verbinding van A naar B, maar ook een verbinding tussen hard en zacht, tussen steen en groen: het groene pad in je tuin.

Wibo van Noort
www.astrumgroen.nl