Gewildgroei

Logo Gewildgroei

Logo Gewildgroei

Van groenvoorziening naar stadsnatuur

Een interview met Vincent Wittenberg, initiatiefnemer van ‘Gewildgroei’.

Gewildgroei moet een begrip worden; een plek veroveren in het woordenboek. Wij breken een lans voor spontane vegetatie ten faveure van het stadsplantsoen. Onkruid is onze partner in plaats van ons probleem. Ons doel is eigenlijk om een soort plantsoenrevolutie te veroorzaken door mensen volledig anders te laten denken en kijken.” Aldus de initiatiefnemers Vincent Wittenberg en Bennie Meek van de Stichting Gewildgroei. Een beweging die behalve uit deze twee sociaal ruimtelijk vormgevers bestaat uit allerlei mensen die professioneel of anderszins betrokken zijn bij de beweging.

Stagiair Alex van der Zwaluw heeft de naam bedacht naar aanleiding van zijn onderzoek naar en scriptie over de acceptatie van onkruid. Er ontbrak tot nu toe namelijk een woord voor gewenste spontane vegetatie. Inmiddels is het woord gewildgroei de naam geworden voor onze beweging. En voor ons een tool om mensen anders over onkruid te laten denken.

Living Pavement

Living Pavement

Jullie hebben ook een product, de tegel.
Hoe zijn jullie op het idee gekomen van die tegel?


We zochten naar een middel om te kunnen breken met de grens tussen groen en grijs. Dat vonden we in ‘Living Pavement’. Een open tegelsysteem dat ruimte geeft aan spontane vegetatie. Het systeem legt verband tussen diverse actuele ecologische thema’s in de stad. Wateroverlast, hitte-eiland effect, fijnstof en groeiende behoefte aan contact met groen in de directe leefomgeving komen hier bij elkaar. Ze zijn voor ons een middel om gewildgroei te introduceren. We hacken als het ware het bestaande gesloten tegelsysteem. Gemeentes kopen onze tegels (Enschede 10.000 stuks bijvoorbeeld). Maar als je ambassadeur van ons idee wilt zijn kun je ook losse tegels kopen en in je tuin of straat een dichte tegel vervangen voor de onze.

Bennie Meek (r) en Vincent Wittenberg. Foto: Nick Helderman

Bennie Meek (r) en Vincent Wittenberg. Foto: Nick Helderman

Hebben jullie zelf ook een tuin en zo ja beschrijf hem eens
Bennie heeft een bovenwoning en geen tuin. Ik heb een wilde voor- en achtertuin. Ik omschrijf mijn tuin wel eens als de ark van Noah, als een soort toevluchtsoord voor dieren in de tegelzee rondom onze tuin. De tuin is niet ontworpen, we borduren voort op de tuin van de vorige eigenaar van ons huis. Er komen planten bij en er verdwijnen planten. Een combinatie tussen aanplant en spontane groei. Zo hebben we veel stinkende gouwe in de border. Verder is het een tuin en speeltuin ineen: We hebben een zandbak, maar onze twee zonen graven liever tussen de planten.”

Komt er in de toekomst nog meer moois waarmee onkruid gestimuleerd wordt?
Het maken en verkopen van producten is niet ons doel. Het zou interessant zijn als anderen producten/ acties/ diensten zouden ontwikkelen en aanbieden die gewilde groei stimuleren. Gewildgroei is een stichting die ook acties ontwikkelt zoals (N)iets doen voor biodiversiteit. Een crowdfundactie waarbij mensen geen geld geven, maar een stukje tuin voor gewildgroei doneren door dat stukje tuin een tijd niet te maaien. We vragen de betrokken gemeente het aantal gedoneerde vierkante meters tuin te verdubbelen in de openbare ruimte. Met de actie (N)iets doen voor biodiversiteit geven we de mensen die wel graag spontane groei in het straatbeeld zien een stem. In plaats van de klagers over onkruid.

Het Gewildgroei-electrisch gemeentekarretje. Foto: Nick Helderman

Het Gewildgroei-electrisch gemeentekarretje. Foto: Nick Helderman

Hoe kunnen mensen in levende lijve kennis maken met Gewildgroei?
We hebben een elektrisch gemeentekarretje waar we acties mee doen en samen met de Onkruidenier serveren we op evenementen onkruidcocktails vanuit onze rugspuiten. As je meer wilt weten over onze acties dan kun je ons volgen op Facebook en Twitter.

Dankzij de ambassadeurs liggen de tegels over heel Nederland verspreid. Daarnaast zijn er een aantal straten en wijken waar tegelacties zijn geweest, zoals wijk het Zand in Den Bosch (bij de Willem II fabriek), Sint Andries in Antwerpen en de Albatrosstraat in Utrecht. De tegels in Enschede moeten nog worden toegepast.

Oproep
Gewildgroei is een beweging. We krijgen veel support, maar we zouden andere mensen graag veel actiever bij Gewildgroei betrekken! Gewildgroei is een stichting. Een volgende stap is het samenstellen van een bestuur. We zijn op zoek naar kandidaat bestuursleden en naar mensen die voor zichzelf een andere rol zien binnen Gewildgroei! Dat kan van alles zijn, van crowdfunding, tot het ontwikkelen van lespakketten en het geven van educatie tot het ontwerpen en realiseren van gewilde stadsnatuur. Heb je interesse neem contact met ons op!