Duurzaam houtgebruik

Speelaanleiding van Robinia hout, project Welles Hout

Speelaanleiding van Robinia hout, project Welles Hout

Duurzaamheid zegt iets over de levensduur van hout.
Een langere levensduur betekent dat je duurzaam bent omdat er minder snel vervanging van hout nodig is en het bos behouden blijft.
De leefomgeving van flora en fauna wordt daardoor ook behouden. Duurzaam hout komt uit verantwoord beheerde bossen. Er worden niet meer bomen geoogst dan er van nature bijgroeien.

In het verleden werd er veelal tropisch hardhout gebruikt voor verwerking in tuinen. Vanwege de roofbouw op bossen en het transport vanuit verre landen naar Nederland, is het gebruik van tropisch hardhout in de afgelopen jaren sterk verminderd.


Een andere reden is dat er goede alternatieve houtsoorten op relatief korte afstand beschikbaar zijn.

Lariks en Douglas hout

Lariks- en douglas hout vallen beide in duurzaamheidsklasse 3-4 en bevatten een hoog harsgehalte waarmee ze tot de meest duurzame naaldhoutsoorten in Europa behoren.
Het is zeer geschikt voor het maken van constructies en worden daarom veel toegepast bij de bouw van terrasoverkappingen en schuren.
Beide houtsoorten zijn volop beschikbaar in Nederland en ons omringende landen en zorgen daardoor voor minder lange transportafstanden.
[Noot van de redactie: hoe hoger het getal, hoe lager de duurzaamheid]

Speeltoestel van Robinia hout, project Welles Hout

Speeltoestel van Robinia hout, project Welles Hout

Robinia hout

Robinia hout valt in duurzaamheidsklasse 1-2.
Het hout is hard, slijtvast, heeft een grillig karakter en wordt veelal, spintvrij geschuurd, gebruikt voor het maken van speeltoestellen, speelaanleidingen en afrasteringen. Robinia is de enige houtsoort in Europa die vrijwel niet rot en is nog harder dan eikenhout.

De speeltoestellen van Robinia vinden hun weg naar natuurlijke omgevingen en in de openbare ruimte. Spelen draagt bij aan de ontwikkeling van het kind en zorgt voor een goede gezondheid, spontane inzichten, behendigheid en sociale vaardigheden.
In Nederland gebruikt Robinia komt hoofdzakelijk uit Hongarije.

Gunstige CO2 footprint

Er is geen ander bouwmateriaal dat met zo weinig energie wordt geproduceerd als hout. Bomen zuiveren de lucht en produceren zuurstof. Daarnaast nemen groeiende bomen CO2 op. Dat betekent dat bossen het broeikaseffect verminderen en daarmee klimaatverandering tegengaan. Bovendien houden ze water en grond vast en gaan daarmee erosie tegen.

Zowel jij, als jouw kinderen, kleinkinderen en vele latere generaties, hebben groot belang bij het behoud van bossen. Door te kiezen voor duurzaam hout worden bossen beschermd en zorg je dat de grondstof ook in de toekomst beschikbaar blijft. Alleen door bossen een economische functie te geven en in het beheer rekening te houden met de ecologische
en sociale aspecten, kunnen we de bossen wereldwijd beschermen. Ook kan hout heel goed hergebruikt worden (cradle to cradle).

Voor steeds meer opdrachtgevers wordt het gebruik van duurzaam hout gemeengoed. Voor overheidsinkopers is duurzaam hout veelal een basisvoorwaarde bij de keuze voor een leverancier.

Gerben Welles (Welles Hout)