Fotograaf: Peter Dargatz (pixabay.com)

Een belangrijke bodemverbeteraar

Compost is een belangrijke bodemverbeteraar in een natuurrijke tuin. Niet elke tuin heeft genoeg ruimte maar als het maar even kan maak dan zelf een composthoop. Tuinafval, maar ook groente- en fruitafval uit de keuken kan allemaal op de composthoop. Dat gebruik je weer als voedingsstof voor de planten. Zo versterk je de natuurlijke kringloop in je tuin.

Zorg ervoor dat de composthoop niet in de volle zon staat, maar ook niet te nat. Wormen, pissebedden en allerlei kleine insecten verwerken het groenafval vervolgens tot bruikbare voedingsstof. Er zijn kant en klare bakken te koop, maar nog leuker is om een compostbak zelf te maken.

Harde, houtige snippers en takken verteren minder snel dan het blad. De stevige structuur van het hout zorgt voor een goede beluchting in de composthoop, dat de afbraak ten goede komt. Na het snoeien van de haag kun je het snoei-afval met de grasmaaier kleiner maken. Dan verteert het sneller.

Afgevallen bladeren, verzameld in een korf, verteren binnen een aantal jaren tot bladgrond die je goed kunt gebruiken als potgrond. Niet alle bladeren verteren even snel. Eikenblad maar ook het blad van de vlier, kastanje, lindeboom en beuk verteren langzaam.

Compost levert niet alleen meststoffen, maar verrijkt ook het bodemleven. Zo ontstaat een betere bodemstructuur. Compost maakt kleibodems lichter en beter bewerkbaar, zorgt ervoor dat zandgrond beter water vasthoudt en voorkomt water- en winderosie.

 
doorzoek de site
 

- Tip 40 -

Steenvruchten snoei je het beste in augustus-september. Zo voorkom je dat ze ziek kunnen worden. Steenvruchten zijn: (sier)kers, pruim, amandel, abrikoos.

 

Zoekt u een bedrijf?

Met behulp van onze interactieve zoekfunctie kunt u Wilde Weelde bedrijven vinden.

Volg Wilde Weelde ook op Facebook en Twitter