Fotograaf: Peter Dargatz (pixabay.com)

Water in de tuin

Nederland raakt steeds meer bebouwd en daarom kan het regenwater vaak niet gewoon wegzakken in de bodem. Zo kan plaatselijk verdroging of wateroverlast ontstaan. Zorg er voor dat het regenwater niet via het riool wordt afgevoerd, maar in de bodem wordt opgenomen. Dat geldt ook voor het water dat van het dak komt. De vijver kan een mooie waterberging zijn.

 

Wateroverlast

Vaak wateroverlast in je tuin?
Ook dan is een vijver een logische, natuurlijke oplossing.
Leid het regenwater van het (tuin)huis naar je vijver. Overtollig water wordt opgenomen in een moeraszone waarin planten en diertjes een plek krijgen. Als het regent, stroomt de poel langzaam vol. Na de regen zal het moeraswater langzaam in de bodem wegzakken.

Voorbeeld: de mini-wadi

 

Vijver aanleggen

Een vijver is een eldorado voor kikkers, padden en salamanders. Insecten, zoals libellen zijn voor hun voortbestaan afhankelijk van helder, stilstaand water met een rijke begroeiing. Vogels nemen graag een bad in de vijver, egels komen een slokje drinken en vleermuizen jagen boven water weer op insecten.
Je hoeft niet perse een grote tuin te hebben. Ook in een kleine tuin past een vijver. Die kun je bijvoorbeeld maken van een plastic kuip die in allerlei maten te koop zijn.

De aanleg van de vijver in een notendop.
Lees verder

 
doorzoek de site
 

- Tip 22 -

Opfleuren van bestrating: Maak eens een spannend mozaïek met verschillende materialen. Oude bestratingsmaterialen zijn er in overvloed. In de voegen kun je gras of kruiden zaaien.

 

Zoekt u een bedrijf?

Met behulp van onze interactieve zoekfunctie kunt u Wilde Weelde bedrijven vinden.

Volg Wilde Weelde ook op Facebook en Twitter