Vijver aanleggen

De aanleg van de vijver in een notendop:

1. zorg ervoor dat de vijver vooral s' middags in de zon ligt. Dan wordt het water lekker warm voor amfibieën zoals kikkers, padden en salamanders
2. creëer voldoende ondiepe plekken waar vogels kunnen badderen
3. maak een schuine oever of leg eens een boomstronk in het water waar dieren makkelijk uit het water kunnen klimmen, zonnebaden en beschutting vinden
4. plaats een vijver bij voorkeur niet onder een boom. Bladafval in de vijver gaat rotten waardoor het water te voedselrijk wordt dat weer algengroei bevordert
5. creëer verschillende dieptes in de vijver: in ondiep water kunnen diertjes zich lekker opwarmen. In het diepe deel (80-120 cm) kunnen dieren vorstvrij overwinteren
6. zet rondom de vijver planten. Bodembedekkers zorgen voor een mooie overgang tussen tuin en vijver als ze over de vijverrand groeien. Kleine dieren vinden er beschutting. Insecten zijn blij met (bloeiende) beplanting rondom de vijver. De lisdodde bijvoorbeeld biedt in de zomer beschutting tussen de wortels en in de winter overwinteren waterinsekten en spinnen in de holle stengels.
7.een vijver kan goed zonder waterfilter of pomp. Waterplanten zorgen voor het biologisch evenwicht, de waterkwaliiteit maar ook voor beschutting. Gebruik zuurstofplanten zoals gedoornd hoornblad en aardvederkruid.
8. vissen eten eitjes en larven van de amfibieën en woelen de bodem om waardoor het water troebel wordt. Kleine visjes als stekelbaarsjes kunnen goed mits de vijver groot genoeg is (diameter > 10 mtr).
9 besteed aandacht aan het onderhoud. Het najaar is daar een goede tijd voor. Geef kikkers en salamanders ruimte om hun schuilplaatsen te vinden. Schoonmaak in het voorjaar kan leiden tot verstoring en extra algengroei.


Er komt veel kijken bij de aanleg en beplanting van een natuurrijke vijver. 
Voor meer informatie of professionele hulp bij aanleg en beplanting kun je altijd contact opnemen met een Wilde Weelde –bedrijf.

[bron: www.ravon.nl]

 
doorzoek de site
 

- Tip 4 -

Knip vaste planten resten in het voorjaar fijn en verspreid het tussen de planten als mulch. Probeer zo laat mogelijk te knippen i.v.m. overwinterende insecten in de stengels.

 

Zoekt u een bedrijf?

Met behulp van onze interactieve zoekfunctie kunt u Wilde Weelde bedrijven vinden.

Volg Wilde Weelde ook op Facebook en Twitter