Fotograaf: Peter Dargatz (pixabay.com)

Snoeien van bomen en struiken

Het voorjaar is de tijd om struiken en bomen die na de langste dag bloeien, te snoeien. Er zijn meerdere redenen om te snoeien. 
De boom of struik (heester)

 • geeft meer bloemen
 • wordt te groot voor de standplaats
 • heeft meer sierwaarde, bv door een mooiere takkleur.
 

Snoeien van bomen

Een boom wil altijd uitgroeien tot zijn maximale grootte. Zorg daarom dat de boom past bij de hem toegewezen plaats. Pas dan heb je er lang plezier van. Zo’n lief klein boompje kan uitgroeien tot een woudreus.

Het enige wat u bij een boom hoeft te doen is ‘opkronen’. Dat is het selectief verwijderen van de onderste takken. Niet allemaal tegelijk, maar ieder jaar één, maximaal twee. Dode en kruisende takken kunnen ook verwijderd worden. Wordt de boom te hoog om zelf te snoeien, laat dan voor de veiligheid een boomverzorger iedere drie jaar uw boom controleren, helemaal als de boom aan de openbare weg staat.

 

Snoeien van struiken

Struiken kunnen over het algemeen goed gesnoeid worden.
Kies een struik zorgvuldig uit op grootte: leuke kleine struikjes kunnen ook heel groot worden.
Bloeit de struik vóór de langste dag (21 juni) dan kunt u vrijwel meteen na de bloei snoeien. Bloeit de struik na de langste dag, dan mag u in het vroege voorjaar (maart-april) snoeien. Helaas gaat deze regel niet voor alle struiken op, dus schakel bij twijfel een deskundige in. 

Wees niet bang om te snoeien
Knip niet alleen de buitenkant van de struik. Het gevolg is dat er een dichte, massieve struik ontstaat met alleen aan de buitenkant blaadjes. In het hart van de struik is het kaal. Onthoud dat knoppen pas uitlopen als er licht bij komt.

Het is handig om vóór het snoeien enige kennis van de groei- en bloeiwijze van een struik te hebben. Op internet is veel informatie te vinden over de bloeitijd en het natuurlijke uiterlijk van een struik. Het is wel handig als u dan de Latijnse naam weet. De Nederlandse naam kan nogal eens verschillen.

Struiken die na de langste dag bloeien, snoei je het beste in maart-april.
Dit zijn:

 • de meeste rozen
 • hortensia’s (Hydrangea)
 • vlinderstruik (Buddleja
 • blauwe regen (Wisteria) 

Ook struiken die hun sierwaarde ontlenen aan hun blad of takkleur, kan je in het vroege voorjaar snoeien. Zoals de rode, gele en groene Kornoelje (Cornus).
Bladhoudende heesters zoals Aucuba, laurierkers (Prunus laurocerasus) en Hulst (Ilex) kunnen goed in het voorjaar gesnoeid worden, al zijn ze dan wel gevoeliger voor nachtvorst. 

Basisprincipes om de struik in een goede conditie te houden.

 • voor dunne takken neem je een snoeischaar. Voor de wat dikkere takken de takkenschaar en voor de allerdikste takken een snoeizaag
 • gebruik scherp gereedschap. Er zijn handige slijpsteentjes in de handel, waardoor je niet de hele snoei- of takkenschaar uit elkaar moet halen om hem te kunnen slijpen. Bij zagen is het handiger om af en toe het blad te vervangen
 • zorg voor gladde snoeiwonden
 • laat geen ‘kapstokken' zitten. Dat is het te lange stukje hout dat je vaak ziet zitten boven een zijtak. Dat stukje gaat dood en is zo een voedingsbodem voor schimmels
 • snoei niet te dicht langs de stam: Bij de meeste takken zie je een soort ringetje dicht tegen de stam zitten. Daar zaag of knip je vlak langs, schuin van de stam af. 

Hoe meer licht er in het hart van de struik valt, hoe beter de blad-en bloemknoppen zich kunnen ontwikkelen. Dus knip gerust wat takken in het hart van de struik tot op de grond toe af. Er ontstaan dan vanaf de grond nieuwe scheuten. Knip niet meer dan 20% van de bladmassa van de struik af. Dan hou je rust in de struik en loopt hij niet vol met ‘waterloten’. Onthoud ook dat het uw struik is en dat het niet handig is als takken de weg versperren. Knip overhangende of te ver uitstekende takken weg, vlak naast een goed ontwikkelde zijtak.

Tinka Chabot van S-kwadraat

 
doorzoek de site
 

- Tip 32 -

Zorg dat het vijverwater voedselarm blijft: door de vijver in de winter uit te baggeren, en te voorkomen dat regenwater naar de vijver stroomt.

 

Zoekt u een bedrijf?

Met behulp van onze interactieve zoekfunctie kunt u Wilde Weelde bedrijven vinden.

Volg Wilde Weelde ook op Facebook en Twitter