Fotograaf: Karen Arnold (pixabay.com)

Regenwormen

Regenwormen trekken bladeren omlaag, Duitse schoolplaat 1930

Regenwormen trekken bladeren omlaag, Duitse schoolplaat 1930

Regenwormen kunnen wel drie meter diep graven. De plantenwortels groeien in de holtes die door de wormen zijn ontstaan en kunnen zo een prachtig wortelgestel ontwikkelen. De gegraven holtes zorgen voor een perfecte water aan- en afvoer.

Regenwormen worden gekweekt bij speciale wormenkwekerijen. Omdat we in Nederland te maken hebben met verschillende grondsoorten is er een speciale mix van verschillende regenwormen samengesteld die voor elk grondtype geschikt is. Zo'n mix bestaat uit o.a. regenwormen die verticaal de grond in gaan, soms wel tot 3 meter en regenwormen die zich horizontaal verplaatsen en vooral de bovenste bodemlaag luchtiger maken. Je hebt ongeveer 2,5 kg regenwormen voor 100 m2 nodig. Maar je behandelt natuurlijk alleen de noodzakelijke plekken. Een regenworm populatie breidt zich per jaar ongeveer 10m2 uit.

Inzet regenwormen

  • Bij nieuwbouwwoningen: De grond in de nieuwe tuin is vaak zeer slecht van structuur doordat er tijdens de bouw met zware machines is gereden. Vaak wordt alleen de bovenste 30 tot 50 cm bewerkt. Regenwormen zorgen ervoor dat ook de diepere lagen van de grond een betere structuur krijgen. Door de gangen die ze maken wordt de waterafvoer verbeterd en kan de bodem meer zuurstof opnemen.
  • Bij bestaande bomen: Bomen in straten en langs wegen staan vaak in slechte grond: zand of gemalen puin. Om de boomspiegel heen is er veelal bestraat met klinkers, tegels of asfalt. Wortels krijgen geen kans om dieper de grond in te gaan. Gevolg daarvan is een slechte groei, maar ook een oppervlakkige beworteling. Regenwormen kunnen de structuur van de bodem aanzienlijk verbeteren met een betere doorworteling waardoor er meer zuurstof in de bodem komt.
  • Op grasvelden: we zien vaak natte plekken in het gras waar het water niet weg kan. Door het gebruik van regenwormen verbetert de waterafvoer van de grond, waardoor het grasveld weer droog en goed te bespelen is.
  • Tegen vervilting in gras: Door het vele maaien van gras ontstaat er een viltlaag van mos. Die viltlaag zorgt voor verdichting van de bovenlaag. Regenwormen gebruiken het organische materiaal als voedsel en trekken het de grond in.

Tekst: Ruud Snijders van Innogreen
Lees ook:
Het bodemleven
Bemesting voor gezonde groei
Structuurverbetering bodem
Verschralen van de bodem
Zuurgraad van de bodem

 
doorzoek de site
 

- Tip 11 -

Sneeuwklokjes plant je het beste in het groen, net na de bloei. Na enkele jaren wordt elke bol weer een pol.

 

Zoekt u een bedrijf?

Met behulp van onze interactieve zoekfunctie kunt u Wilde Weelde bedrijven vinden.

Volg Wilde Weelde ook op Facebook en Twitter