Fotograaf: charlemagne (pixabay.com)

Gebruik Europees hout

Duurzaam hout

Eiken plank met spinthout aan de randen. Foto: Knoest

Eiken plank met spinthout aan de randen. Foto: Knoest

Wilde Weelde-bedrijven gaan verantwoord om met het gebruik van materialen bij het aanleggen van een tuin. Oude materialen worden zo veel mogelijk hergebruikt en nieuwe materialen hebben een duurzame herkomst.

Hout is een natuurlijk en veelzijdig product en past daarom goed in elke buitenruimte. Als je hout wilt gebruiken, pas dan duurzame Europse houtsoorten toe zoals tamme kastanje of acacia. Iets minder duurzaam is eik en douglas. Anders dan veel ander tuinhout zijn deze van nature duurzaam en hoeven niet geïmpregneerd te worden.

Hout verweert. Afhankelijk van de houtsoort en de kwaliteit vergaat het snel of langzaam. Ook de kwaliteit van het hout is belangrijk. Het binnenste van een boom, het kernhout, gaat het langste mee. Het buitenste, spinthout, is bij alle soorten minder duurzaam en gevoelig voor insectenvraat en rot.

Bepaal voordat je hout gebruikt eerst het doel: wat wil je maken en hoe lang moet het meegaan? Soms gaat een metalen of betonnen product veel langer mee. Maar je kunt combineren. Gebruik voor een houten schutting bijvoorbeeld betonnen palen en houten schuttingdelen die vrij van de grond blijven. Zo gaat een schutting superlang mee!

Angelique Zeelen
Knoest

 
doorzoek de site
 

- Tip 1 -

Water in de tuin is een verrijking voor het dierenleven. Zorg voor minimaal één natuurlijke oever zodat dieren veilig in en uit het water kunnen komen. Vogels houden van een ondiepe badderplek, kikkers van zonnebaden, en ondiep water warmt snel op zodat kikkervisjes zich daar graag ophouden.

 

Zoekt u een bedrijf?

Met behulp van onze interactieve zoekfunctie kunt u Wilde Weelde bedrijven vinden.

Volg Wilde Weelde ook op Facebook en Twitter