De keuze van de kweker

Dagje Cruydt Hoeck. Foto: Arjan Schepers Vaste planten

Dagje Cruydt Hoeck. Foto: Arjan Schepers Vaste planten

Lythrum ‘Pink Panther’

Er zijn van die planten die je aan het denken zetten. Planten die je laten realiseren dat het anders kan en misschien wel anders moet. Lythrum salicaria is er zo één.

Ik heb een kleine kwekerij van bijzondere vaste planten in Mariënheem, gemeente Raalte. Een aantal jaar geleden was ik met een stagiaire op bezoek bij De Cruydt Hoeck om te bekijken hoe daar inheemse zaden geteeld worden en wat de verschillen zijn met mijn eigen kwekerij.

In één van de teeltbedden stonden duizenden exemplaren van Lythrum salicaria te bloeien. De vaste plantenkweker in mij kijkt daar net iets anders naar dan bijvoorbeeld een zaadteler of een ontwerper. Ik let vooral op afwijkende planten met bijvoorbeeld rijkere bloei, andere kleur of hoogte. Tussen die duizenden felpaarse Kattenstaarten zag ik een lager, helderroze exemplaar.

Lythrum ‘Pink Panther’

Die ene plant ging mee naar Mariënheem. We hebben er stekken van genomen en de plant Lythrum ‘Pink Panther’ genoemd. Dat leek me wel een passende naam voor een roze Kattenstaart. Sinds dit jaar verkopen we er planten van en dus hebben we weer een leuke nieuwe variëteit in ons assortiment! Eind goed, al goed, zou je denken.

Ik adviseer mijn klanten om planten alleen te planten op plekken waar ze zich thuis voelen. En planten te gebruiken waar insecten en andere dieren wat aan hebben. Inheemse planten bevorderen diversiteit en zijn daarom belangrijk in de tuin. Helaas kunnen veel inheemse planten visueel niet op tegen de al jarenlang veredelde, meestal uitheemse soorten die we in veel tuinen gebruiken.
Lythrum ‘Pink Panther’ kan dat nu juist wel. Hij bloeit lang (half juni tot september) met een opvallende kleur, hij stelt weinig eisen aan zijn standplaats en trekt veel vlinders, hommels en bijen.

Er is echter een probleem. Lythrum salicaria is niet heel kieskeurig in zijn standplaats, hij groeit op vrijwel iedere niet te droge grondsoort in de zon of halfschaduw en zaait zich daarom makkelijk uit. Ook L. ‘Pink Panther’ produceert zaailingen maar de bijzondere kleur en de geringe hoogte van de moederplant komen in de nakomelingen niet terug. Na verloop van korte of langere tijd verdwijnt de roze moederplant en blijven alleen de paarse nakomelingen over. Lythrum ‘Pink Panther’ is daarmee verdwenen. We hebben dus een variëteit van een makkelijke, mooie, inheemse plant die goed toepasbaar is in tuinen maar die zichzelf niet in stand kan houden.

Dilemma

Zie hier mijn dilemma. Is het erg als een mooie inheemse plant zich niet in stand kan houden? Een ‘echte’ vaste plantenkweker zou zeggen van wel, de variëteit die je met zorg hebt gekweekt en zelf een naam hebt gegeven is verdwenen. Een bioloog zou misschien zeggen dat het uitzaaien een teken is dat de plant op de goede plek staat.

Met andere woorden, wat is belangrijker: een mooie nieuwe variëteit introduceren en in stand houden of vooral oog hebben voor het natuurlijke? Wie het weet mag het zeggen!

Arjan Schepers
Arjan Schepers Vaste Planten