Boekrecensie

Eetbare wilde planten

Als je meer wilt weten over wilde planten die je kunt eten dan is het boek Eetbare wilde planten een aanrader. De Nederlandse versie van het boek Eetbare wilde planten beschrijft 200 wilde planten die eetbaar of bruikbaar zijn voor de mens. Van iedere plant is een duidelijke foto en een tekening gemaakt met een beschrijving van het gebruik en de geneeskrachtige werking. In de voorflap tref je een determinatietabel aan om op grond van de bladvorm snel de plant te herkennen en op te zoeken. Bij alle planten wordt ook de biotoop aangegeven, de groeiplaats en de verspreiding in Nederland en België. De oogsttabel geeft een goed overzicht van het moment waarop je de plantendelen, wortels, blad of vrucht, kunt oogsten. Daarmee is het echt een boek over wilde planten. Veel wilde planten kun je ook in de tuin zaaien of zelfs alleen maar oogsten als ze in je tuin staan. Daslook bijvoorbeeld is een beschermde plant die in het wild niet geplukt mag worden. Des te meer reden om de plant in je tuin te zetten; weet wel dat hij zich enorm kan uitbreiden.

Achterin het boek staat een uitgebreide beschrijving in van de werkzame (en soms uiterst giftige) stoffen in de planten. Ook een verwijzing naar verwante internetsites en een goede literatuurlijst maken dit boek tot een gedegen werk waar je veel plezier van kunt hebben.

Auteurs: Steffen Guido Fleischhauer, Jürgen Guthmann, Roland Spiegelberger

Uitgeverij: Schildpad boeken,Nederlandse versie 2015

recensie van Gerdien Griffioen